2017. máj 09.

Meglepő Forbes lista a sikeres 30 alattiakról...

írta: Scherzer Marcell
Meglepő Forbes lista a sikeres 30 alattiakról...

Az e-havi Forbesban (2017 május) megjelent egy 30-as lista a sikeres magyar 30 alattiakról. Ez a gyűjtés teljesen szubjektív, próbálták minél átfogóbbra venni.

Vannak benne egyértelmű nevek, meg olyanok is akiken nagyon meglepődtem - sőt nem is ismertem eddig.

 

Lassan 22 évesen egyre inkább kialakultak bennem is azok a személyek akiket követni szeretnék és/vagy felnézek rájuk. Akikre azt mondhatom, hogy már huszonévesen is akkora sikert értek el, hogy érdemes őket figyelni - mert még hosszú és eredményes karrier áll előttük. 

Persze alapvetően az üzleti világ sikeres embereit figyelem, de ha például valaki sportban ér el eredményeket az ugyanúgy becsülendő - mint például egy Babos Tímea, aki egyébként a lista egyik tagja évek óta.

Nincs azzal se gond, ha vannak egyértelmű tagjai a listának, és előfordul egy-egy meglepetés is. (szerk: Javítva, azt gondoltam, hogy vannak állandó tagjai a listának, de minden évben teljesen cserélődik ez a 30. Köszönöm a levelet Zsiborás Gergőnek a Forbestól). Érthető, a Forbes szerkesztői próbálnak minél több fiatalt bemutatni. Ez egyrészt motiváló lehet nekik, másrészt pedig nem unalmas évről évre csak a legsikeresebbeket látni a törzsolvasóknak.

Vannak amúgy is olyan régi motoros vállalkozók (és Forbes olvasók), akiknek nehéz lenne elmagyarázni, hogy egy internetes vállalkozó miért lehet annyira sikeres - vagy éppen honnan és miért kapja a pénzét. 

Vágjunk is bele, nézzük meg ezt a sokat emlegetett listát. Két felé bontanám, egyrészt azokra akiknek szerintem abszolút helye van a listában, másrészt azokra akiket eddig kevésbé ismertem és esetleg nem érzem, hogy beleillenének a felsorolásba

Sikeresek, akik biztosan rászolgáltak a tagságra

Babos Tímea- a 23 éves sikeres teniszező  már 15 éves korában megnyerte első pénzdíjas versenyét, amiért 900 dollárt kapott. Tímea egyébként a fél életét utazással és versenyzéssel tölti, naponta 8-10 órát edz.

babos.jpg

Kapás Boglárka - Az ország (és a Trollfoci) egyik kedvenc úszónője a 23 éves Bogi, bájos mosolyával elkápráztatja a rajongóit. Na nem csak azzal, már 15 évesen kint volt a pekingi olimpián a magyar csapat tagjaként... a 2016-os olimpián is bronz érmet szerzett 800 méter gyorson, de emellett rengeteg világversenyen elért aranyéremmel is büszkélkedhet

Takács Ákos - A Red Bull marketingese már egyetemistaként bekerült a nagy energiaital gyártó Brand Manager pozíciójába. Olyan jól ment neki, hogy az Air Race és a magyar F1 nagydíj szervezői között találta magát nagyon hamar. Ákos egyik legnagyobb eredménye, hogy kitalálta a Pilvakert, ami a Red Bull legnépszerűbb hazai eseménye. 

Lászlóffy Vivien - Örülök, hogy a Forbesnak köszönhetően megismerhettem Lászlóffy Vivient. 26 éves kora ellenére már 3 nyelvet beszél anyanyelvi szinten, a budapesti Áeron divatáru boltjába először ruháért ment, majd tanácsot adni, végül hamar beültették az ügyvezetői székbe. Hamar felkerült a sikeres 30 év alatti fiatalok európai listájára is a Forbesban, ami nem rossz ajánlólevél. 

Nekik biztos, hogy helyük van a Forbesban?

A következő néhány név eredményeit is elismerem, viszont jó kérdés, hogy biztosan helyük van e az elsőszámú magyar üzleti magazinban. 

Takács Ádám - Még egyetemista az ELTE-n, és mellett fizikát kutat az MTA Wigner Fizikai kutatóközpontban. Elméleti munkáit ellenőrzik a nemzetközi CERN-ben, valamint második lett egy Sci.ndikator nevű országos tudománykommunikációs versenyen. Ez annyit tesz, hogy el tudja magyarázni mivel foglalkozik. Szép eredmény egy 22 évestől, de nem biztos hogy egy olyan tanulónak helye van ebben a listában, akinek legfőbb célja "jó helyen PhD-zni". 

Ifj. Vidnyánszki Attila - A 23 éves színész állt már egy szinpadon Tőröcsik Marival és forgatott Sándor Pállal- 2015-ben megkapta a színkritikusok díját, ebben az évben őt látták a legígéretesebb pályakezdő színésznek. A díj egy nagyszerű eredmény valóban, de egy egy 2016-os magazinban aktuálisabb lett volna. Az újság említése szerint sok darabban és filmben is játszott már, talán a népszerű Aranyélet miatt kerülhetett be a listába - akár csak Olasz Renátó. (bár kettejük közül kétségtelenül Renátó alakítása a fontosabb)

Nagy Blanka - A 19 éves modell befutott Olaszországban, ami annyit tesz, hogy már nem kell castingokra járnia - vagyis sok cég őt keresi egy-egy fotózásra. Ez szép teljesítmény, azonban némiképp rálátásom van a modell szakmára - és ez egyáltalán nem egyedi eset. A kicsit kiemelkedőbb modellekkel már ez a helyzet. Blanka 16 évesen ült fel először repülőre, hogy végigjárja a modellek útját - ami szintén teljesen általános. Ha egy modellt be akarnak futtatni, először elküldik keletre "tanulni" a szakmát, továbbá nagy pénzeket lehet keresni Kínában vagy Japánban például.

2 vállalkozó, akinek helye lenne a listán

Mándó Milán - a Minner.hu üzleti blog alapítója és szerzője. A blogot lassan 15 ezren követik a legnagyobb közösségi oldalon, rendszeres találkozók vannak és egyre nagyobb szponzorok vannak jelen az oldal támogatói között

Görög Ádám - a Tacit önfejlesztő oldal alapítója, sorozatvállalkozó. Első projektje egy ismerkedésben segítő vállalkozás volt, ami az önfejlesztésen keresztül fogta meg a párkeresést a praktikák és trükkök helyett. Ádám következő vállalkozása a Tacit lett, amiben rengeteg vállalkozónak segít a soft skillek elsajátításában, mint kommunikáció, rituálék vagy szokások kialakítása, vagy kihívások végrehajtása. 

vlcsnap-2015-03-14-22h15m56s164.png

Szólj hozzá