2017. jún 03.

Könyvértékelő / Könyvajánló: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

írta: Scherzer Marcell
Könyvértékelő / Könyvajánló: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása

Egy éve kaptam kölcsön ezt a könyvet az egyik legjobb barátomtól, és néhány nap alatt ki is végeztem. 

Vigyázat! Csak akkor kezdj bele, ha készen állsz a változásra...

 

A könyvet többek között Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is ajánlja, bár én a baráti ajánlásra vettem kezembe - és nem bántam meg!

Nagyon érdekes, hogy az író - Sean Covey - apja írta a Kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása című könyvet. Mondhatni, Sean kitaposott úton indult el - ráadásul a könyv is egyből elterjedt, híres lett. 

Megpróbálok annyit kiemelni a könyvből, amennyivel nem árulok el túl sokat - viszont érdemes lesz beleolvasnod! 

Képzelj el egy személyes GPS-t az életedhez amelyik lépésről lépésre mutatná az utat: hogyan juthatsz el a mostani helyzetedből addig a pontig, ahová valóban érdemes megérkezned."

A könyv fiatal felnőttek millióinak adhat iránymutatást, hogy hogyan építsék jellemüket, énképüket, és egészséges kapcsolatot ápoljanak a külvilággal. 

MICHAEL PHELPS ajánlása:

"Ma rengeteg kihívással kell szembenéznie egy tizenévesnek. Szuper, hogy megismerhetik a 7 szokást. Nagy segítség abban, hogy értelmes és elégedett életük legyen."

---------------------------------------------------------Spoiler---------------------------------------------------------------------------

A hét szokás a következőképpen van felbontva:

Egyéni eredményekhez (győzelemhez):

1. Légy proaktív, azaz vállald a felelősséget az életedért!
Talán ez az első dolog, amit meg kellene tanítani egy kisgyereknek. Legyen aktív, ugyanakkor ha elkövet valami hibát, vállalja érte a felelősséget. Mindenki követ el hibákat, viszont minél többet követsz el az életben, annál többet is tanulsz...
2. Tudd előre, hová akarsz eljutni, azaz határozd meg céljaidat!
A kitűzött céloknak hatalmas jelentősége van az emberek életében. Ha csak úgy tengnél-lengnél a világban - sosem jutnál előre. Nem is csoda, hiszen ha nem tudod merre tartasz, akkor nem is juthatsz el oda...
3. Először a fontosat, azaz rangsorold a tennivalókat!
Prioritások! Az egyik legfontosabb dolog az előrejutás érdekében.. Tudod, először a főétel, aztán a desszert - és ez mindenre igaz...
Csapatmunkához:
4. Gondolkodj nyer-nyerben, azaz törekedj közös nyerésre!
Ha nyer-nyerben gondolkodsz, akkor a személyes győzelmeden kívül valami sokkal fontosabbhoz is hozzájuthatsz: Egy hosszútávú emberi kapcsolathoz.
5.Először érts, aztán értesd meg magad, azaz figyelmesen hallgass, mielőtt beszélsz!
Ezt sokat elfelejtik, mégis nagyon fontos. Két fülünk van és egy szánk - használd ilyen arányban őket!
6. teremts szinergiát, azaz fogj össze másokkal, hogy többet tudj elérni!
A legtöbb sikeres ember segítség nélkül sosem juthatott volna el odáig, ahol most tart. Nézd meg a könyv egyik ajánlóját, Michael Phelps-et.... Szerinted az úszó edzők nélkül nyerhetett volna olimpiai aranyérmeket? Erősen kétlem. 
A töltekezés:
7. Élezd meg a fűrészt, azaz törekedj egyensúlyra az életedben!
Ne felejts el feltöltődni! Az embereknek időről időre szükségük van erre, különben teljesen leeresztenek... Találd meg, mi az ami jó kikapcsolódás neked, és tölts ezzel rendszeresen időt...
---------------------------------------------------------Spoiler vége---------------------------------------------------------------------------

 

Jöjjön a várva várt értékelés... (Az értékelés szempontjait itt találod: Könyvértékelő cikksorozat szempontok)

 

 

Élvezhetőség

9 pont. A könyv könnyed, mégis rengeteget tanulhatsz belőle!

Érték (value)

9 pont - Rengeteg dolgot tanulhatsz belőle, érdemes lesz minél hamarabb elolvasnod!

Mennyi ideig tart elolvasni?

Emlékeim szerinte 320 oldal körül van a hossza (közben utánanéztem, 340 egész pontosan), így a könyvet olvasási tempótól függően 500-800 percig tarthat elolvasni. 

Kiknek való a könyv?

Ezt a könyve minden fiatal kezébe adnám! 14-25 éves korig ajánlom, mindenki megtalálhatja benne a neki való értéket. Ha már előrébb tartasz az életedben az se probléma, időről időre érdemes visszatérni az alapokhoz, és tisztázni azokat. 

Szubjektív pont

Nálam ez a könyv egy abszolút 9-es. Most, hogy eszembe jutott ez a könyv, szeretném elolvasni a Kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása címűt is.

 

Remélem tetszett ez a könyvajánló, és velem tartasz legközelebb is... Kövesd a Facebook oldalam, és hallani fogsz a többi cikkemről is...!

Szólj hozzá