2017. jún 23.

Nike sztori, az új kötelező olvasmány

írta: Scherzer Marcell
Nike sztori, az új kötelező olvasmány

Az idei évben eddigi kedvenc könyvem fejeztem be tegnap. Valójában azonban nem csak az idei évben... 

Életem egyik legtanulságosabb könyve volt a Nike sztori... Nem gondoltam volna, hogy ilyen sokat kaphatok tőle, amikor megvettem - na de nézzük meg miért...

 

 

Hosszú út volt

Biztos Te is azt hiszed, hogy a Nike kezdettől egy siker sztorinak indult. Pedig nem így van. Hosszú tíz éveken át Phil Knight és csapata csak hitelből tudta megrendelni az újabb szállítmány cipőt - hiába volt már több millió dolláros árbevétele a 10.-15. évben.

Képtalálat a következőre: „nike sztori”

Az indulás

 Az egész az alapító Phil Knight "őrült ötletével" indult, amit még a főiskolán készített el egy vállalkozás indítással kapcsolatos órára. Már akkor is nagyon belelkesítették a cipők. Az apjától kölcsönkapott pénzből elindult egy világkörüli útra, ahol többek között élt Hawain, megmászta az Everest egy részét, majd Japánba utazott, ahol Kobéban beleszeretett a Tiger cipőkbe - ezeket kezdte el forgalmazni az Usában. 

Akkoriban még nem nagyon volt a futásnak kultúrája, viszont már alakulóban volt. Bőven áron alul adta a cipőket, éppen ezért vitték mint a cukrot. Hamar fel kellett vennie valakit, aki jutalékos rendszerben értékesítette a cipőjét. Kezdetben csak ilyen alkalmazottakra tellett neki, mára már több tízezer alkalmazottja van világszerte - képzelheted mekkorát fordult a világ az elmúlt 50 évben...

 

Na jó, péntek lett belőle

Az igazi áttörés

Az igazi áttörést a Nike-nál két dolog jelentette. A korábbi az volt, amikor saját márkára váltottak a Tiger helyett - nagy perpatvar lett egyébként belőle, pereskedés a japán vállalattal. 

A másik pedig amikor tőzsdére vitték a Nike-ot sok sok év után. Bár az alapító és az első emberek ettől egy kicsit ódzkodtak, de nagy siker lett vége. 

Tanulság

Phil Knight sztorijából a tanulság mindenképp a kitartás. Rengetegszer került nehéz helyzetbe a vállalkozása élén, de sosem adta fel. Akkor sem, amikor először 1 millió dolláros csekket kellett kiállítania a banknak, amire nem is volt fedezete. A vállalkozását hitelből húzta fel (amit egyébként nem ajánlok), és a kitartásával kompenzálta azt hogy nem volt pénze. Az apjától kapott 50 dollárból indult el, és sosem állt meg.

Több a könyvről

Jövő héten még többet tudhatsz meg a könyvről, videó formában például. Kattints a Facebook oldalamra hogy ne maradj le!

Szólj hozzá