2017. aug 14.

Stresszes vagy? 3 jó tanács és egy tökéletes APP hozzá

írta: Scherzer Marcell
Stresszes vagy? 3 jó tanács és egy tökéletes APP hozzá

Szoktál stresszelni, gyakran vagy ideges - pedig nem kellene? Íme 3+1 jó tanács, amitől jobban érezheted magad a mindennapokban - és ebből kettő kötődik egy applikációhoz, ami segíthet benne...

man-742766_1920.jpg

 

1. Aludj el miden nap ugyanabban az időben, és SIKERESEBB leszel

 

Akár nappal, akár éjszaka dolgozol, fontos: ugyanabban az időben kell elaludnod minden nap! Biztos hallottad már ezt a tanácsot, de nem lehet elégszer megismételni.

Egy kutatásban bebizonyították, hogy aki minden nap ugyanabban az időben alszik el, az sikeresebb lesz - írja a neves angliai napilap, a DailyMail. Harvard tanulók alvási szokásait vizsgálták, és kiderült: Az össze-vissza alvóknak jóval több Melatonin termelődik a szervezetükben - az a hormon, amelyik "rá akar venni minket az alvásra".

Azok a tanulók, akik napi rutinszerűen hasonló időben aludtak el nem csak könnyebben keltek fel, de egészségesebbek is voltak és sikeresebbek, mint az össze-vissza alvó társaik. 

A kutatásból kiderült: Legalább annyira fontos minden nap ugyanabban az időben feküdni és kelni, mint az alvással töltött órák száma. 

2. Meditálj minden nap 

 

Tele van a fejed mindennel, és azt se tudod mihez kapj hirtelen... Ismerős? Ideje elkezdened meditálni.

Főleg akkor, ha most az jutott eszedbe... "Nincs rá elég időm"

A meditáció segít lecsendesíteni az elmét és később az igazán fontos dolgokra koncentrálni. Érezted magad már szétszórtnak annyira, hogy a fő feladatodra ne tudj koncentrálni? A meditáció éppen ebben segít majd...

"De hát a meditáció egy spirituális hülyeség..."

 Nem egészen. A meditáció egy testi gyakorlat (is). Lelassítja az anyagcseréd, pihentet és megnyugszik az elméd is közben. Nem feltétlen kell alfáig eljutnod ahhoz, hogy a meditáció tényleg hatásos legyen számodra. 

Eleinte elég lesz napi egy is, főleg ha még sosem csináltad. Kezdd 3-5 perccel! Hallgass valami nyugtató zenét hozzá (mindjárt jön az APP ajánló, amiben ilyen is lesz!), rakd be a füledbe és biztosítsd hogy senki ne zavarhasson meg - mondjuk zárd magadra az ajtót, ha teheted. 

Feküdj le például a szőnyegre otthon, vagy ülj kényelmesen a széken (de úgy, hogy a légzésed tökéletes legyen - ne teljesen görnyedten!). Kezdj el mély levegőket venni, és közben lazítsd el a tested. Képzeld el magad egy szép és nyugtató helyre, mondjuk a vízparton. Engedd el az összes gondod, lazíts! Ezen kívül olyan gondolatokat engedj be ilyenkor csak a fejedbe, amik pozitívak és konstruktívak. 

3. Egy órával lefekvés előtt NE nézz tévét. 

 

Lehet, hogy ennek az ajánlásnak 2017-ben már lejárt a szavatossága. Igazából a TV, mobilozás, YouTube videók egyre mennek. És persze lehet itt 60, 45, 30 percről is beszélni... A lényeg: 

Ha zaklatottan alszol és előtte TV-t néztél, az nem véletlen. Kutatások bizonyítják, hogy a TV, telefon, számítógép fényei felébresztenek minket - mivel alapvetően a kék fény miatt azt hiszi az agyunk, hogy nappal van. (Milyen érdekes, hogy a Facebook színe kék)

App ajánló

 

Jöjjön az App amit ajánlok az első két részhez: A neve Sleep timer, és azért lesz jó Neked, mert a meditációhoz tele van mindenféle nyugtató zenével - amiket egyébként a YouTube-on is megtalálsz. (ezen kívül én például a meditation waterfall címszó alatt szoktam keresni, szeretem a vízesés hangját hallgatni)

A Sleep timer azonban nem csak a zenéket adja, hanem még minden este figyelmeztet is, hogy ideje aludni. Ez azt jelenti, hogy nekem például minden éjfélkor jön egy értesítés: Ideje nyugovóra térni. 

 

 

Fő kép: Pixabay (a másik saját screenshot)

Szólj hozzá

mobil apple érdekes ajánló meditáció applikáció