2017. aug 17.

Nézd meg: Az alapító [ Filmajánló ]

írta: Scherzer Marcell
Nézd meg: Az alapító [ Filmajánló ]

Ettél már valaha is a mekiben? Szinte biztos... Ismered a gyorsétteremlánc történetét és hogy hogyan lettek sikeresek? Aligha... Nézzük meg hogyan lett sikeres a McDonalds Ray Kroc szemszögéből...

 

Biztos, hogy Te is jártál már életedben McDonalds étteremben (Nagyon kevés nagyvárosi mondhatja el magáról, hogy ő még nem járt). Én is jártam már, kisebb koromban elég sokszor - azóta viszont évek óta nem. Ennek megvannak az elvi okai, viszont üzletileg nagyon felnézek a vállalatra.

Nehéz eljutni olyan helyre a világban, ahol nincs legalább egy meki a közelben.

Hogyan nőtt ekkorára minden idők egyik legsikeresebb franchise üzlete?

A McDonalds minden idők egyik legsikeresebb franchise vállalkozása, ebben vitán felül megegyezhetünk. Talán a legfontosabb a növekedésük szempontjából a rendszer volt amit kialakítottak. Mindenkinek megvan a maga helye az étteremben, és együtt úgy működnek, mint a fogaskerekek. Tökéletes, gyors munka jellemzi a McDonalds dolgozóit a mai napig.

A filmről

A film Ray Kroc, illionis-i üzletember szemszögéből zajlik. A turmixgép-kereskedő belefut élete lehetőségébe, és véletlen találkozik az egyetlen McDonalds étteremmel, amit a McDonald testvérek üzemeltetnek. 

Krocot lenyűgözi az étterem rendszere, és ebben látja élete lehetőségét. Nagy nehezen ráveszi a testvéreket, hogy terjeszkedjenek és legyen franchise rendszerű a vállalkozás. Kroc egyre többet akar, mert hiába terjesztette el rengeteg államban az éttermet, csupán kis összeget kap minden eladott hamburger után. Rájön, hogy neki nem a hamburgerekből kell részt kapnia, hanem valami egészen másból...

Port értékelés: 8.5 

IMDB 7.2

Előzetesek

 

===========================SPOILER==============================

Nagyon jó a film vezetése, egy igazi dráma. Engem egész végig lekötött, nem unatkoztam rajta és nem vettem elő a telefonom nyomkodni. A legdrámaibb pillanat az volt, amikor Kroc a saját étterméből kirakja a fivéreket, és egyikük szemébe mondja: "A név volt a kulcsa a sikernek..."

Az egész film Kroc sikereiről szól és arról, hogyan vette át a hatalmat fokozatosan a testvérektől. Kicsit kegyetlenül, de az üzlet világában előfordul az ilyesmi.

===========================SPOILER VÉGE==========================

Kép: Port.hu

 

Szólj hozzá