2017. aug 24.

Eric Ries - Lean Startup [Könyvajánló és sztori]

írta: Scherzer Marcell
Eric Ries - Lean Startup [Könyvajánló és sztori]

Magyar nyelvre is lefordított üzleti könyvek közül szerintem a top 10-es listát erősíti a Lean Startup című Eric Ries-től. Hogy miért? A cikkből kiderül...

 

Képtalálat a következőre: „lean startup”

 

Eric Ries blogger, vállalkozó és a Lean Startup című könyv szerzője, amely megváltoztatta valamelyest az én gondolkozásomat is. A lényege: "Vágj bele, teszteld minél hamarabb és minél olcsóbban az ötleted, majd ha működik akkor fektess majd bele több pénzt. "

Mi az a lean módszer?

 

A Lean egy vállalatirányítási, vállalatszervezési módszer. (Próbálom minél egyszerűbben összefoglalni)

A lényege, hogy egy vállalat minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit. Kérdőjelezzünk meg minden folyamatot, mert valójában az összesen lehet javítani. Napról napra, ez a lean módszer lényege. 

A lean célja az is, hogy a logisztika két alaptörvényét valóra váltsa. Az egyik nagyobb vállalkozásoknak való, a másik meg kisebbeknek.

Nagyobbaknak: Adott összegből maximális eredmény kihozni

Kisebbeknek: Minimális összegből maximális eredményt kihozni

 

Beszéljünk a könyvről

 

A könyv ígérete szerint megmutatja a Lean Startup forradalmian új menedzsmentmódszerét. Arra biztatja a fiatal vállalkozókat, hogy ne dőljenek be az olyan mutatóknak, mint a ROI, hanem a vevőkkel foglalkozzanak. Ne legyél konverzióhuszár, hanem azzal foglalkozz: Vajon hosszabb távon is fenntartható így ez a vállalkozás?

A módszer 4 eleme Ries szerint:

 

1. Innovatív vállalkozók mindenhol vannak

Eric Ries véleménye szerint nem csak a definíció szerinti Startup vállalkozók dolgoznak épp Startupon - hanem mindenki, aki egy innovatív vállalkozáson dolgozik éppen, környezettől függetlenül. Ez lehet akár egy garázsban vagy egy hatalmas irodaházban is.

2. A vállalkozás a menedzsment egy fajtája

A startup különleges menedzsermódszert igényel, mivel bizonytalan vállalkozás. Valójában az innovatív vállalkozónak egy külön pozíciónak kellene lennie minden nagyvállalatnál.

3. Igazolt tapasztalat

Startupot nem csak a profit miatt vagy a termék miatt hozunk létre, hanem a tapasztalat miatt is - hogy miként építhető fel egy vállalkozás. Ez tudományosan igazolható tapasztalat.

4. Alkotás-mérés-tapasztalás 

Ezek egy startup alapvető tevékenységei. Alkotnak egy ötlet alapján, lemérik az eredményt és a tapasztalatok alapján eldöntik: Van e értelme a folytatásnak, vagy változtatni kell az irányokon. A startupok ezt csinálják, csak felgyorsítva. 

 

Melyik gondolat változtatta meg a világom

 

A könyv legfontosabb gondolata számomra egyértelműen az volt, hogy vágj bele... Manapság már az idő lett a legfontosabb tényező az embereknek, éppen ezért idő közben is tökéletesítheted amin dolgozol - a lényeg, hogy cselekedj még ma!

Nem számít a tökéletesség, ha valaki beelőzött a túlzott perfekcionizmus miatt...

Bármint is gondolkozol, vágj bele egy MVP-vel (minimálisan használható termék - de a Te példádban lehet egy minimálisan működőképes megoldás is)

Kép: Bankers Anonymus

Szólj hozzá