2017. sze 26.

5 diafilm, amit biztosan láttál gyerekkorodban...

írta: Scherzer Marcell
5 diafilm, amit biztosan láttál gyerekkorodban...

Ha elmúltál már 30 éves, akkor szinte biztosan láthattál diafilmeket gyerekkorodban... Emlékszel még rájuk? Idézzük fel, melyik volt az 5 legnépszerűbb diafilm - amit biztosan láttál!

 

Rövid történelem 

 

A diafilmek története több száz éves múltra tekint vissza, az első diavetítő Magyarországra még a Rákóczi szabadságharc idején érkezett el (1700-as évek elején). Az évszázadok során nagyon sokat fejlődött a technológia, az igazi áttörés valahol az 1950-es években érkezett el itthon. 

Politikai célokra is használták, de Te egész biztosan a mesékkel ismerkedtél meg először... 

Jöjjön egy kis nosztalgia: Nézzük meg az 5 legnépszerűbb diafilmet (mesét), amit biztosan láttál!

 

Misi mókus kalandjai 

 

Imádnivaló történet, nem csak gyerekeknek! Tersánszky J. Jenő könyvének diafilm változatában könnyű elveszteni az időérzékünket, Misi mókus világgá szökésének kalandjai pedig több órás szórakozást biztosíthat a Te gyerekeidnek is :) Kár lenne kihagyni!

 

Holle anyó

 

Ez a kedves kis grimm mese nagyon sok lánynak a kedvencévé vált már. Nem is csoda, miután a főszereplő lány a kútba ugrik mostohaanyja utasítására (az elveszett orsó után), rengeteg kalandban lesz része. Itt ismerkedik meg például Holle anyóval, aki mellé hamar el is szegődik szolgálónak. Amikor szeretne hazamenni, Holle anyó megajándékozza...

 

A brémai muzsikusok 

 

Ki ne ismerné a brémai muzsikusok történetét? Gyerekkorom egyik kedvence ez a Grimm mese... :) Ha nem tudnád kik ők, akkor biztosan néhány átlagos zenészt képzelsz el.... A csavar a történetben, hogy ők négyen állatok!

Egy rossz sorsú szamár elszökik otthonról, és szép sorban szegődnek mellé társai, a kutya, a macska, legutoljára pedig a kakas.

Muzsikusnak képzelik magukat, és ezért vállalják a hosszú utat Brémáig... A mese olyan állatok összefogásáról szól, akik a kilátástalan sorsuk ellenére legyőzik az embereket. 

Lúdas Matyi 

 

Ismered Lúdas Matyi történetét, aki háromszor állt bosszút a gonosz Döbrögin? Ki ne ismerné! 

Lúdas Matyi véletlen Döbrögi földjére téved lúdjával... Pórul is jár: A ludat elveszik, és bot ütésre ítélik. Matyi megfogadja: Háromszor adja vissza Döbröginek... És így is tesz!

Kalandos úton, álruhákban, de végül visszaadja Matyi a ki nem érdemelt verést - ráadásul háromszor is. A diafilm végére minden a helyére kerül...

 

Mirr Murr kalandjai

 

Csukás István Mirr Murr-ját lehet nem láttad még, de egész biztos hallottál róla! Ebben a történetben két kíváncsi kóbor macskát kísérünk végig kalandjain... 

Léghajóznak, tengeri csatát játszanak, vagy épp olvasnak - nem egy átlagos macska élete, az egészen biztos. Nagyon szórakoztató történet , 5-7 éves gyerekeknek kötelező!

 

Ideje elővenni a diavetítőt

 

Megjött a kedved a diafilmekhez? A rokonságban egész biztosan találsz majd diavetítőt, próbáld meg beüzemelni! :) 

Szeretnéd megőrizni az utókornak (hogy az unokáid is láthassák majd) a régi diafilmeidet? Az Emlékmentő csapata tud ebben segíteni neked... Én már jártam náluk néhány hete, és azóta megkaptam ezt az 5 diafilmet tőlük jpg formátumban... Ha szeretnéd, hogy Neked is segítsenek a diáid megőrizni, kattints ide: Az Emlékmentő segít a diáid megőrizni

 

Képek:

Holle anyó - Wikipedia 

Lúdas Matyi - Port.hu 

 

 

Szólj hozzá