2017. okt 06.

Növeld a hatékonyságod a BeFocused appal

írta: Scherzer Marcell
Növeld a hatékonyságod a BeFocused appal

AÚjabb hatékonyságnövelő applikációt találtam az AppStoreban, miközben írom ezt a cikket, épp tesztelem is. Nézzük, miért és kiknek lehet hasznos a BeFocused app.

Képtalálat a következőre: „pomodoro”

 

Pomodoro

Ha ismered a pomodoro technikát (nem, nem Gianni étterméről beszélek), akkor ez az app máris közelebb áll hozzád. Arról van szó, hogy a pomodoro technika egy időgazdálkodási és energiamenedzsment is egyben. Segít, hogy ne veszítsd el a fókuszt munka közben, és el tudj mélyülni az adott feladatodban. 

25 perces blokkok

A lényeg, hogy egy időzítőt használsz (ahogy az appban is), ami 25 perces blokkokra osztja a munkát - ez már szinte tradíció, a technika 1980-as kitalálása óta így zajlik. Ezeket pomodoroknak nevezik.

Minden pomodorot egy rövid szünet követ, általában 5 perc. Ekkor elvégzed a kisdolgod, iszol egy pohár vizet, vagy nyújtózkodsz kicsit. A lényeg: Pihensz, és nem a telefonod kezded el babrálni (ami ugye lekötné az agyi kapacitásodat.)

Hogyan zajlik egy pomodoros munkanap?

1. Döntsd el, milyen 4 feladatot szeretnél végrehajtani az elkövetkezendő 2 órában (vagy akár tűzz ki egy nagyobb feladatot és bontsd 4 részre).

2. Állítsd be az órát 25 percre.

3. Dolgozz az aktuális feladatodon...

4. Amikor rezeg az óra, tarts egy 5 perces szünetet. Pihenj, lazíts, és pipáld ki a feladatot amit elvégeztél...

5. Ha összegyűlt 4 pipád, akkor tarthatsz egy hosszabb szünetet. Ez 15-30 perc is lehet...

6. Kezdd elölről az egyessel...

A pomodoro technika célja, lényege...

Felmerülhet a kérdés, hogy mi a pomodoro technika célja, vagy lényege. A lényeg, hogy felbontsd a feladatokat - és el is végezd őket. Talán a legfontosabb a feladatok elvégzése kapcsán, hogy megmaradjon a fókusz - a mai világban könnyen szétesik a figyelmünk. Jön például egy e-mail vagy Facebook üzenet és egyből kiesünk a flow-ból... Kutatások bizonyítják, hogy a flow állapotban lehet a legjobban haladni az aktuális feladatunkkal.

Próbáld ki a technikát, és az appot is!

Nézzünk néhány képet az Applikációról:

Kép: Recruitment coach

Információk: Wikipedia, cirillocompany.de, Lifehacker

 

Szólj hozzá

apple ajánló applikáció