2017. ápr 29.

A pucér szakács –Jamie Oliver sztori első rész

írta: Scherzer Marcell
A pucér szakács –Jamie Oliver sztori első rész

Biztos ismered a laza, nagyszájú Jamie Olivert.

Lehet nem tudod, de nem csak a tehetség játszott szerepet az indulásában...

Sok ígéretes szakács van, akiknek a végállomás egy híres étteremben a konyhafőnöki pozíció – ami valljuk be nem rossz eredmény, de Jamie Oliver (vagy épp Gordon Ramsey) szintre nagyon kevesen érhetnek el.

 

 

0jamie-oliver_scandic-hotels_4327863806.jpg

 

A pucér szakács gyerekkora

A kis Jamie sose volt jó tanuló, viszont már kiskorában is megvolt üzleti érzéke: Szüleinek köszönhetően (akik egy kocsma-éttermet üzemeltettek) bejárása volt a nagykerek édességrészlegére. Kisiskolás korában már cukrokat árul iskolatársainak. Nem sokkal később 10 évesen már a családi étteremben segített be. Tipikus sikertörténet az övé: Először végig kellett járnia a szamárlétrát, konyhai kisegítő, sőt még pincér is volt. Lehet a korai tapasztalatoknak (és a félig kocsmai légkörnek) köszönhető határozottsága és magazbiztossága is.

A fakanál a tollnál jobban állt a kezében.

Tisztán látszott, hogy Jamie Oliver nem kerülhet értelmiségi pályára: Végig bukdácsolt a suliban, záróvizsgái miatt pedig csak egy szakácssuliba vették fel. Ott kitanulta a szakma rejtelmeit, egy percig nem volt kérdés hogy milyen pályára kerül a vidéki fiú.

Az iskolai évek után elsőként egy olasz séf mellett dolgozott, akitől rengeteget tanult. Ekkor még csak a tésztaséf pozíciót töltötte be (amit nevezhetünk a 0. lépcsőfoknak is karrierjében). Hamar tovább is állt az akkor felfelé emelkedő River Cafe-ban lett sous chef. (helyettes főszakács).

Jamie Oliverre ekkor mosolygott rá a szerencse: A BBC 1997-ben dokumentumfilmet forgatott a helyről. Hamar kijött Jamie tehetsége: Könnyen megtanult főzni és a kamerába beszélni egyszerre. Laza stílusát imádták a TV nézők. Amikor adásba került a dokumentumfilm, másnap 5 TV producer hívta fel, hogy dolgozzanak együtt..

Azt hittem szivatnak a barátaim” – mondja szokásos stílusában az essexi szakács.

Megszületett a pucér szakács

A pucér szakács (Naked chef) sorozat 1999-ben indult a BBC-n, amiben többek örömére megmutatta igazi énjét a vidéki srác. Általában barátaival / barátainak főzött a sorozatban, és védjegyévé vált hogy vagányan lecsúszik a lépcsőkorláton legénylakásában. A sorozatban semmi művi nem volt (talán az kivéve, hogy a nézők úgy tudták Jamie egyedül él, miközben évek óta barátnőjével lakott együtt – kellett az imidzshez a legénylakás)

Oliver a show hatására könyvkiadásba fogott – és ebből természetesen a BBC is megkapta a maga részét (igazából sokkal többet mint a brit szakács). Jamie nem tartotta jogosnak a megegyezést, mondván hogy ő dolgozott a szakácskönnyvel ennyit – a következő művét már a produkciós iroda kihagyásával adta ki. Ez rövid távon szakításhoz vezetett, és a pucér szakács sorozat nem folytatódhatott. Oliver nem esett kétségbe, és azért hogy az átmeneti időszakban is képernyőn legyen, reklámszerződést kötött egy nagy élelmiszerlánccal.

Nem volt olyan egyszerű dolga új csatornát találni, és az élelmiszerlánccal is akadtak bonyodalmak bőven… Ezekről hallhatsz a következő cikkben! (május 2!)

Ne maradj le róla, kövess instagramon– ott posztolni fogok ha kikerült az új cikk!

Szólj hozzá