2017. júl 03.

Zuckerberg csőbe húzta egyik legjobb barátját?

írta: Scherzer Marcell
Zuckerberg csőbe húzta egyik legjobb barátját?

Tegnap befejeztem a Véletlenül Milliárdos című könyvet - másodjára is. Elég érdekes volt, főleg hogy nem emlékeztem mi lett Eduardo Saverinnel.

Nézzük meg, hogyan került szembe a két barát a Facebook miatt.

 

Az alapítók

A Facebook oldalát ketten alapították: Mark Zuckerberg, őt ismeri mindenki. Ő volt a programozó és az ötletgazda is, viszont pénzre volt szüksége például a szerverekre. Ha ez az ötlete is annyira bejön, mint a polgárpukkasztó Facemash (ami miatt teljesen leállt a Harvardon az internet - lányokat lehetett rajta összehasonlítani az egyetem összes karáról), akkor szüksége lesz elég szerverre, hogy elbírja a rengeteg látogatót.

A kezdeti felállás 70-30 volt, Zuckerberg javára. Saverin a pénzügyi vezető szerepeit látta el, kezdetben 1000 majd újabb 18 000 dollárt fektetett az ötletbe.

Képtalálat a következőre: „eduardo saverin”

Eduardo Saverin

Gyors növekedés

Néhány nap alatt az emberek 85%a fent volt Facebook - on a Harvardról. Az oldalban az volta pláne, hogy reszponzív volt. Folyamatosan lehetett szerkeszteni, képeket feltölteni vagy állapotokat frissíteni. Ismerősnek jelölhetted a lányt akit láttál laboron, vagy folyosón.

Mégis valamilyen szinten exklúziv és zárt volt, hiszen kezdetben csak a Harvardról, később pedig csak egyetemisták csatlakozhattak az első időkben.

Mark Zuckerberg 

Az első konfliktus

Az első vita akkor bontakozott ki, amikor megjelent a színen Sean Parker. Sean sorozatvállalkozó volt, Mark pedig ismerte és egyből magával ragadta a hírneve. Tanácsára egyből hajlandó volt a Szilícium völgybe költözni az első pár alkalmazottal, ami Eduardonak nem tetszett. Tudta, hogy Sean részt akar majd a Facebook -ból (jól érezte), és veszélyezteti a pozícióját.

Eduardo New Yorkban maradt hirdetőket találni, addig pedig Sean még közelebb került Markhoz és a csapathoz. 

Persze Parker segített is: Az első befektető, Peter Thiel (Paypal alapítója többek között) például az ő segítségével érkezett a céghez - és kellett is rendesen az 500 000 dollárja.

Átverés?

Nem sokkal ezután kétes események történtek. Eduardo befagyasztotta a Facebook bankszámláját egy időre, ami miatt Mark nem hallgatott rá Parkert illetően. Ezek után a Facebook ügyvédei olyan iratokat írattak alá vele, amik alapján fokozatosan csökkentették a részesedését a cégben. Mire észbe kapott Saverin, addigra körülbelül megtizedelődött a jussa - az ő kárára bocsátottak ki újabb részvényeket a Facebook cégében. 

Bár kétségtelen, hogy a bankszámla befagyasztásával Eduardo veszélyeztette a Facebook jövőjét, a cég mégsem tudott volna nélküle elindulni. 

Minden a helyére került

Hosszú pereskedés után minden visszakerült a helyére: Eduardo hozzájutott egy jelentősebb tulajdonhányadhoz a Facebook -ban, Parkert pedig eltávolították a vezetőségből (kokain botrány miatt).

Mondhatnánk, hogy ezzel minden a helyére került, viszont Sean Parkernek is elévülhetetlen érdemei vannak a Facebook naggyá válásában. Nélküle jóval hosszabb ideig tartott volna ekkora befektetőket találni (mint Peter Thiel), és lehet hogy teljesen máshogy alakul a történetük.

 

Ha tetszett, ne maradj le a következő cikkről se: Kövesd a Read It Facebook oldalát!

 

Ezt az ajánlatot küldte ki a Facebook az első hirdetőinek

Szólj hozzá