2017. aug 02.

Így dőlt össze a gazdagság 2008-ban

írta: Scherzer Marcell
Így dőlt össze a gazdagság 2008-ban

Előző héten megnéztem a gazdasági világválsággal kapcsolatos filmet, a The big short címűt... 

A filmből kiderült, hogy hogyan alakult ki a gazdasági világválság... NE olvass tovább, ha megnéznéd a filmet! Spoiler következik...

 

======================================================================

Ha a film érdekelne inkább, akkor nézd meg az előzetesét:

======================================================================

Néhány napja írtam egy cikket a Minneren "3+1 üzleti témájú film, amit muszáj megnézned". Ezt azért fontos megemlíteni, mert a +1 film volt a The big short, vagyis magyar címén "A nagy dobás". Egyébként a címet nem sikerült teljesen jól lefordítani, de hát a "shortolás" igét nehéz lenne magyarítani - a lényeg így is átjön a címből.

Mit jelent a Short?

A shortolás röviden azt jelenti, hogyha valami ellen fogadunk. Filmünk hősei és főszereplői a lakáshitelek ellen fogadtak, vagyis arra, hogy a törlesztők nem bírják majd a kamatokat, és bedőlnek a hitelek... Gondolhatod mi lett a vége, de még nem lőném le a poént...

the_big_short.jpg

Miért Shortolták a lakáspiacot?

Egyszerűsítve: A lakáspiacot azért shortolták (azért fogadtak ellene), mert az adatokból látható volt, hogy egyre többen csúsznak a fizetésekkel. Ha ez az arány eléri a 8%-ot, akkor a bankok komoly bajba kerülhetnek - és ez be is következett.

A jelzálog hitelek hatalmas profitot jelentettek az amerikai kormány számára, ezért támogatták, hogy minél többet kössenek a bankok.

Lazítottak a feltételeken, hogy minél többen juthassanak hitelhez, ezáltal minél több nyereségük legyen. Így alakult ki a buborék, a feltételek miatt mindenki hitelt vett fel, viszont egy idő után nem tudták fizetni (várható volt). 

A válság kezdetére már a hitelek fele (56% egész pontosan) gyenge minőségű hitelnek számított.

Miért morális szürke zóna amit tettek?

Sokan akik tényleg hittek a lakáspiac összeomlásában, azért nem shortolták, mert úgy érezték ezzel a nép ellen fogadnak, akik majd elvesztik a lakásuk. Ez így nem teljesen igaz azonban. Valójában a cégek ellen fogadtak, akik nem hitték, hogy ez a lufi ki fog durranni. Bár ettől még több százezer ember vesztette el a munkáját, és még több maradt fedél nélkül - de erről nem azok tehetnek, akik shortoltak. 

A film egyébként igaz történet alapján készült, és Michael Lewis könyvét dolgozták fel benne. 

Ha tetszett ez az összefoglaló, akkor érdekesnek találnád az üzleti könyvek világát is. Gyere, kövesd a Read It Facebook oldalát!

 

Kép: Elle.com

Szólj hozzá