2017. aug 22.

Te is megtanulhatsz ANGOLUL könyvekből... [Amazon cikksorozat második rész]

írta: Scherzer Marcell
Te is megtanulhatsz ANGOLUL könyvekből... [Amazon cikksorozat második rész]

Ismered az Amazont? A világ egyik legnagyobb online aukciós portáljává nőtte ki magát... Alapból egyébként könyveket lehetett rajta vásárolni, nézzük meg mikor és miért éri meg az Amazonon vásárolni a könyveid egy itthoni könyvesbolt helyett például...

 

Ha nem akarsz felejteni

Az angol nyelv manapság egyre fontosabb lesz amikor állásra jelentkezel valahova. Lehet, hogy éppen van munkád de ez már nem a nagyapáink ideje, ahol mindenki lehúzott 40 évet egy munkahelyen változás nélkül...

A munkapiacon pedig egyre nehezebb érvényesülni nyelvtudás nélkül, kis túlzással már egy takarítótól is középfokú angolt kérnek. (Ami jogos is, mert ha pl. Airbnb vagy Booking.com szállás tulajok lakásait fogja takarítani, nem árt az angol nyelvtudás a vendégek miatt. Ki tudja, pont korábban megérkezik a vendég ő meg még ott takarít...)

Szóval ha van egy elfekvőben lévő angol nyelvvizsgád, és úgy érzed kezded felejteni a nyelvet, akkor az egyik legegyszerűbb mód a gyakorlásra az olvasás.

Tökéletes könyv erre a 10 kicsi néger angolul, aminek a címe "And Then There Were None" (találó egyébként). Nem ismered a könyvet? 10 kicsi néger könyvajánló

Ez a könyv egyébként beszerezhető Kindle formában is, így nem kell megvárnod amíg megérkezik, hanem egyből olvashatod Tableten, Gépen, Telefonon, vagy E-könyv olvasón (elsőt és utolsót ajánlom főleg).

Én egyébként szinten tartásra használom az angol nyelvű könyveket (, meg filmeket és podcastokat is - ami már egy másik cikk témája :) ).

Ha fejlesztenéd a nyelvtudásod

Ha éppen fejlődni szeretnél akkor is tökéletes választás egy angol nyelvű könyv. Az elején nem biztos hogy érteni fogsz mindent, de nem is baj. Gondolj bele, egy baba sem ért mindent amikor beszélnek hozzá, de fokozatosan megérti a szavakat ahogy egyre többet találkozik velük... A lényeg a kontextus. Persze ha egy egész mondatot nem értesz akkor érdemes lefordítani, de ha csak 1-2 szót akkor nem biztos hogy neki kell állnod a szótárban keresgélni.

Az Öt nyelv Öt év nyelvtanulós oldal például az extenzív olvasást ajánlja megoldásnak, ami a következőt jelenti: Ahogy haladsz a szövegben, nem arra koncentrálsz amit nem értesz hanem arra amit igen. Vagyis azokat a szavakat húzod alá, amiket értettél. Nem baj ha lassan fogsz emiatt haladni és hetekig tart egy könyv, a lényeg a tanuláson van ilyenkor.

Ha a könyv végére értél, azt fogod tapasztalni, hogy ha elölről kezded akkor sokkal több mindent meg fogsz érteni mint elsőre. Ami durva, mert valójában nem csináltál mást csak olvastál az adott nyelven. 

Ajánlom hasonló célokra a podcastokat is, erről egy következő cikkben lesz szó!

Nyelvfejlesztéshez nem csak könyvet, hanem Applikációt is ajánlok (van angol verziója!) ...

Szakkönyvek

Ha már alapból abba a 37%-ba tartozol itthon aki beszél valamilyen szinten angolul, akkor érdemes lehet nekilátni egy szakkönyvnek.

Biztos van olyan téma ami téged érdekel (mindenkinek van), nekem például a marketing. Ezért rendeltem meg pár hete az Amazonról ezt a két marketing szakkönyvet, amiken a napokban próbálom átrágni magam éppen.

 

 Miért nem elég magyarul szakkönyveket olvasni?

Egyszerű a matek. Nagyjából 15 millió magyar ajkú ember van a világban (ebben benne vannak a székelyföldiek, felvidék és délvidék is), viszont 1 milliárdan beszélnek angolul. Ez azt jelenti, hogy 1000 magyarul beszélőre 66 ezer angolul beszélő jut. (Persze itt vannak átfedések, de a lényeg érthető)

Minden szakkönyv angolul jelenik meg, és keveset fordítanak le még a legjobbak közül is. A fordításban pedig gyakran előfordul, hogy félreért valamit a fordító (mert mondjuk nem a szakterülete). 

Fontos a szakkönyvek szempontjából, hogy az eredeti kiadása és a magyar nyelvű között évek telhetnek el. Ez egy marketing taktikánál azt jelentheti, hogy mire kiadják magyarul a könyvet, addigra már el is évül maga a tudás... 

Források:

Expert reviews

37% beszél itthon angolul: Speaking nyelviskola weboldala

 

Szólj hozzá