2017. aug 26.

3+1 érdekesség, amit az Amazonról tudnod kell [amazon cikksorozat 3. rész]

írta: Scherzer Marcell
3+1 érdekesség, amit az Amazonról tudnod kell [amazon cikksorozat 3. rész]

Ismered az Amazont? A világ egyik legnagyobb internetes kereskedelmi weboldala. Kezdetben csak könyveket árultak, de azóta már majdhogynem mindent be tudsz szerezni az oldalról... Nézzünk meg 5 érdekességet az Amazonnal kapcsolatban!

Képtalálat a következőre: „amazon”

1. Garázsból a világhírnév felé

Az Amazont Jeff Bezos alapította a saját garázsából még 1994-ben. Az első pár évben nem is volt sikeres a vállalkozás, első profitos éve 2000-ben volt - amit nem is bánt, mivel a célja az volt hogy megismerjék a könyvterjesztő weboldalt és hogy sokan megbarátkozzanak az internetes kereskedelemmel.

Azóta több mint 341 000 alkalmazott dolgozik nekik és Jeff Bezos lett a világ leggazdagabb embere.

2. A világ legnagyobb könyvesboltja 

Bezost többen perelték azért az állításáért, hogy az Amazon a világ legnagyobb könyvesboltja. Általában ezekkel a cégekkel peren kívül egyezett meg.

Egyébként a kétezres évek óta létező logo azt ábrázolja, hogy mindenféle könyvet megtalálnak az Amazonon A-tól z-ig. (Ezt a nyíl jelképezi)

Amazon logo plain.svg

A logot nem kellett lecserélni, annyi változott csupán, hogy szó szerint mindent meg lehet náluk találni A-tól Z-ig.

3. Névválasztás

Bezosnak fontos volt a névválasztáskor, hogy az ABC elején legyen a cége - persze a google-t 98-ban alapították, ekkor még nem igazán volt hol keresni, csak különféle papír alapú jegyzékekben, telefonkönyvben...

A nevet pedig végül egy szinonimaszótár lapozgatása során találta meg. Azért lett végül Amazon, mert ez egy "egzotikus és másmilyen hely" és a világ leghosszabb folyója az Amazonas - remélte hogy cége is hasonló célokat ér majd el. 

+1 Rengeteg termék és szolgáltatás

Az Amazon kezdetben csak könyvkereskedelemnek indult, azóta rengeteg ipar felé nyitottak már. Próbáltam összeszedni az 5 leghíresebbet:

  • Kindle - e-könyvek minden mennyiségben
  • Amazon Prime - az Amazon előfizetési rendszere. Többek között 1 napos kiszállítás, ingyenes zene és videónézési lehetőséget is tartalmaz. 2017 áprilisában már több mint 80 millió előfizetőjük van
  • Alexa - Az amazon által fejlesztett okos asszisztens. Hangutasítás alapján rengeteg minden végre tud hajtani: Keres, lejátszik nekünk egy zenét.. Hamarosan követni tudja majd a viselkedésünk, és ezek alapján fog cselekedni. 
  • Twitch - A Twitch bár nem az Amazon nevén van, de 2011-ben vásárolták meg. Ha nem ismernéd, ez egy híres live streaming szolgáltatás, rengetegen játszanak különböző számítógépes játékokat és közvetítik hogy éppen hogyan játszanak - vagy épp pókereznek. A Twitch pedig fizet a nézettségek után, akár a YouTube...
  • Whole Foods - Az Amazon 2017-ben dollármilliókat 13,7 milliárd dollárért szerez 27%-os részesedést a Whole Foods bizniszben. A Whole Foods lényege, hogy különböző egészséges ételeket vehetsz ott amik nincsenek márkázva. Gyakorlatilag olyan mint egy zöldségpiac. Lehet, hogy hamarosan ételt is lehet rendelni az Amazonon? Ki tudja...

Olvasd el az előző kettő Amazonos cikket is:

Te is megtanulhatsz angolul könyvekből!

Minden amit a Kindle termékcsaládról tudnod kell...

 

Ha szeretnél olvasni hasonló cikkeket, csatlakozz a Read It közösséghez!

 

Szólj hozzá