2017. aug 26.

Hogyan válasszunk könyvet? [5 tipp]

írta: Scherzer Marcell
Hogyan válasszunk könyvet? [5 tipp]

Olvasni szeretnél, de hirtelen nem tudod, hogy mit? Bementél a könyvesboltba, de egyszerre 10 könyv is megtetszett? Ebben a cikkben arra keresünk megoldást, hogy hogyan válassz könyvet magadnak...

Képtalálat a következőre: „book”

 

Ha szeretsz olvasni, biztos ütköztél már a következő problémába: Ott állsz a könyvesboltban 3-4 könyvvel a kezedben és nem tudsz választani. Ha üzleti könyvekről van szó például, akkor nem tudhatod hogy melyik lesz neked a leghasznosabb - de úgy, hogy közben a végére is érj. 

1. Nyisd fel és olvass bele!

 

Ezt még általános iskolás koromban hallottam először, és nekem nagyon bevált. A módszer lényege:

Mivel nincs időd végigolvasni az egész könyvet, de valamit mégis tudnod kell róla hogy megvásárold, ezért működik. A borító és a hátulja szerintem ehhez kevés, mivel ezeket arra gyártják, hogy megvedd a könyvet... Hogy ezt válaszd a hatalmas választékból a könyvesboltban.

Viszont ha elolvasol a közepéről egy részletet, hamar kiderül hogy hasznos lehet e számodra a könyv - avagy nem.

 

2. Keress a neten értékelőket, leírásokat

 

Szerintem a könyv tipikusan olyan dolog, ahol sok ember közös véleménye egy támpontot adhat Neked. Persze mindenkinél volt már olyan, hogy tetszett neki egy könyv ami a nagy többségnek nem - de ez ritka. 

Ha egy könyvet sokan "fikáznak", az nem lehet véletlen. Persze fontos ilyenkor a stílust is figyelni, hiszen ha látszik hogy egy trollal van dolgunk, aki minden könyvhöz odaírja hogy milyen unalmas -  akkor érdemes még másik értékeléseket is megnéznünk.

 

3. A toplistás könyvek általában nyerők

 

Minden boltban szokott lenni toplista, ami nem véletlen alakul ki. Valószínűleg elég jó könyvekről van szó, izgalmas történetekről. Egy toplistás könyvvel nem nagyon nyúlhatsz mellé. 

 

4. Ajánlások

 

Ha a barátok vagy ismerősök ajánlanak Neked könyvet az nem véletlen. Általában az ember olyan könyvet ajánl másoknak, amivel szeretné ha őt azonosítanák. Például az illető hiába olvas sok könyvet, csak néhányat fog Neked ajánlani.

Ez azt jelenti, hogy egy szűrt listát kapsz az ő olvasmányai közül. Ha bízol a véleményében ennek a barátodnak, akkor érdemes nekivágni a könyvnek amit ajánlott.

 

5. Önéletrajzok

 

Ez egy plusz tipp lesz, főleg akkor szól Neked, ha szeretnél tanulni is az aktuális könyvből. Híres és sikeres emberek önéletrajzából lehet a legtöbbet tanulni. 

Még ha olyan típus vagy, aki szeret a saját kárán tanulni, egy sikeres ember életéből akkor is le tudod vonni a megfelelő következtetéseket :)

És ez nem csak az üzleti életre értendő... Magánéleti szituációkat is olvashatunk, amiben hamar magunkra ismerhetünk egy-egy ilyen könyvben

 

Kép: Talkandroid

Szólj hozzá