2017. jún 11.

Fél millió MLM-es országa lennénk?

írta: Scherzer Marcell
Fél millió MLM-es országa lennénk?

A legfrissebb Forbes kutatása szerint igazi MLM nemzet vagyunk.

Az értékesítők száma 2015-ben több mint 600 000 fő volt...

 

 

Mi az az MLM?

Az MLM lényegében a Multi level marketing rövidítése, ami annyit tesz, hogy több szintű marketing. Nem összekeverendő a piramis játékkal - bár a rendszer nagyon hasonló: Mindkettőben van valami amit értékesítesz, és eközben nagyon jól jársz, ha szervezel magad alá csapatot és őket is motiválod hogy jól dolgozzanak.

Képtalálat a következőre: „mlm”

Hogyan döntsd el, hogy MLM vagy piramisjáték?

Általában a lényegi különbség az, hogy az MLM-ben van egy termék vagy szolgáltatás (esetleg több mindkettőből) amit értékesítesz, a piramisjátékban (vagy más néven pilótajátékban) nem ennyire kézzel fogható a dolog. Utóbbira jó példa a Kairos, vagy Onecoin, míg MLM cégre az Avon vagy Amway.

Melyik a 3 legnagyobb MLM cég itthon?

Az Avonnak, az Oriflamenek, és a Forever Living Products-nak volt 2016-ban a legnagyobb árbevétele. Adózott eredmény szempontjából viszont az Avonnak bőven negatív a mérlege, a másik két cég már pozitívban jött ki az előző évből. Az Avon negatív eredménye miatt még ide vehetjük az Amwayt is, a maga 312 milliárdos adózott eredményével.

Hogyan működik egy ilyen cég?

Őszintén szólva már több ilyenbe is próbáltak beszervezni, de valahogy mindig ellenálltam. A helyzet az, hogy nem akartam éveket mások termékének az értékesítésével kockáztatni - nem éreztem testhezállónak. Ez valakinek jól megy, másoknak meg kevésbé - szóval eléggé személyiségfüggő az egész.

A lényege mondjuk az Amway -nek, hogy különböző termékeket értékesítenek egy listáról. - Ezek hétköznapi (de tartós) élelmiszerek, például majonéz, konzerv stb. Mivel itt nincs szükség üzlethelyiségre, vagy raktár fenntartásra, nyilván olcsóbban tudják adni mint a boltok termékeit. Ugyanakkor a nagy márkák közül nem találhatsz a palettán, főleg saját márkákkal dolgoznak. Ebben hasonlítanak egyébként a lidlre. Állítólag a minőséggel nincs gond.

Úgy tudsz gyorsan fejlődni egy ilyen cégnél, ha minél nagyobb csapatot építesz magad alá. Őket napról napra motiválnod kell abban, hogy haladjanak az értékesítéssel, és később ők is építsenek csapatot. Hiszen Neked általában még az ő csapatukból is lehet pénzed.

Több milliárdos iparág

Az MLM világszinten több mint 183 milliárd dollárnyi összforgalmat bonyolít. Egyébként Ázsiában a legkönnyebb az értékesítők dolga, ott nem annyira elutasítóak az emberek az MLM szó hallatán mint például itthon. Körülbelül 103 millió ügynök vagy világszinten, bár ezeknek egy része folyamatosan cserélődik. - Sokan adják fel. Európában a legjobban a németeknek megy, mi inkább a lista második felében tanyázunk.

Pénzügyi cégek, amikről biztosan hallottál már

Bár erről a Forbesban nem írnak, de nem csak fizikai termékeket lehet MLM rendszerben árulni. Több pénzügyi cég is működik itthon hasonló szisztémával, mint például a Fundamenta vagy az OVB. A Fundamenta lakástakarékokról híres, az OVB-nél pedig mindenféle pénzügyi papírt megtalálhatsz. 

 

Ha esetleg MLM csatlakozáson gondolkozol, előtte mindenképp nézd meg az adott cég mennyire megbízható - van e terméke vagyis árusít e valamit (a lakástakarék is termék lényegében). Ha nem, és még ráadásul nagy belépési díjat is kérnek a semmiért - akkor kezdhetsz aggódni...

 

Adatok forrása: Forbes 2017. június 

 

 

Szólj hozzá