2017. júl 25.

Gazdag papa szegény papa - vélemény, könyv értékelő,

írta: Scherzer Marcell
Gazdag papa szegény papa - vélemény, könyv értékelő,

Hallottál már Robert Kiyosaki könyvéről, a Gazdag papa szegény papáról? Több millió példányszámban adta el, mégis sokan megkérdőjelezik tudását és a könyv valódi hasznosságát...

Nézzük meg, érdemes e elolvasnod ezt a könyvet!

 

680142_5.jpg

 

Robert Kiyosaki Gazdag papa márka alatt kiadott könyvei több mint 51 nyelven jelentek meg (köztük jó része magyarul is) és 27 milliót adott el belőlük. 

Diplomája után röviddel dolgozott a Standard Oilnál, majd a Vietnámi háborút követően a Xeroxhoz került. Nem érezte jól magát a nagyvállalati környezetben, úgy érezte nem neki való. 

Először oktatással kapcsolatos céget alapított, és kezdő vállalkozókat képzett entrepreneurship (vállalkozói lét) és hasonló témakörökben.

1997-ben hozta létre a céget, ami a mai napig birtokolja a Gazdag papa és Cashflow márkákat is

Gazdag papa szegény papa

18 évesen olvastam először a Gazdag papa szegény papa című könyvet, majd most 22 évesen újra. Vicces belegondolni, hogy ez a könyv mekkora hatással volt az akkori énemre. Rávezetett, hogy nem szeretnék belecsöppenni a tipikus mókuskerékbe és dolgozni heti 40-50 órát egy irodában ülve egész életemen keresztül... Legalábbis másoknak nem, akkor már inkább magamnak.

Amikor elővettem ezt a könyvet, kicsit kevertem a szezont a fazonnal. Úgy gondoltam írok majd a Cashflow négyszögről, amelyben alkalmazott, egyéni vállalkozó, cégtulajdonos és befektető négyzetek vannak. Kiyosaki mellesleg a 4.-et preferálja legjobban, vagyis a passzív bevétel felépítésére próbál buzdítani. (Sokan mondják, hogy nagy MLM rajongóról van szó... Apropó, tudtad hogy fél millió MLM-es országa vagyunk? )

 

Kiyosaki fő gondolata

Talán a legfőbb gondolat ami másodjára is átjött ebből a könyvből: A szegények pénzért dolgoznak a gazdagok pedig a pénzt dolgoztatják... A legelső lépés pedig a gondolataid megváltoztatásával kezdődik a pénz iránt... 

Hasznos könyv?

Elsőre nagy hatással volt az életemre, másodjára kevésbé. Attól függ, hogy hol tartasz az életedben. Ha rossz viszonyod van a pénzzel, és állandóan elszórod akkor ez a könyv Neked való! Egy biztos, a gyerekeimnek mindenképp szeretnék majd adni egy hasonló könyvet minél hamarabb, hogy már korán elkezdjen épülni a pénzzel kapcsolatos képzettségük.

Kiyosaki elsősorban példákon keresztül tanít, gyakorlati tanácsokat kevésbé ad. Próbál motivációt adni az induláshoz, és ha Neked erre szükséged van, ajánlom ezt a könyvet!

Segít megkülönböztetni a vállalkozói gondolkodásmódot az alkalmazottitól. Kiyosaki gazdag apja a történet szerint egyik legjobb barátjának az apja volt, vérbeli vállalkozó. Szegény apja pedig megbecsült tanár ember, aki jó fizetése ellenére úszott az adósságban.

Kiyosaki szerint általános, ha egy szegény mentalitású ember több pénzhez jut (mint például fizetésemelés), még rosszat is tehet az anyagi helyzetének, jobban eladósodhat. Nagyobb házat, kocsit, ékszereket vesz (játékszereket). 

Kellő pénzügyi képzettséggel viszont ez nem fordulhat elő, ezért próbál ezen az úton elindítani a könyv.

Kérdés persze, hogy szükségünk van e erre mind a 18 könyvére, vagy inkább a mentalitást próbáljuk átvinni a gyakorlatba? - ezt általában legnagyobb kritikusai teszik fel. Na persze Kiyosaki is üzletember, nem véletlen írt 18 könyvet hasonló témában.. Aki beleszeret az írásaiba, az lehet elolvassa az összeset...

Szólj hozzá

érdekes ajánló könyv könyvek könyv ajánló kiyosaki értékelő robert kiyosaki üzleti könyvek könyv értékelő