2017. aug 01.

Google Drive - A legjobb helyek, ahol tarthatod a cuccaid a felhőben

írta: Scherzer Marcell
Google Drive - A legjobb helyek, ahol tarthatod a cuccaid a felhőben

Ismered a Google Drive-ot?

Ha van olyan dolog a gépeden, ami fájna ha elveszne... Akkor itt az ideje megismerkednek vele! Nézzük meg, mire tudod használni a Google Drive szolgáltatásait - akár ingyen!

 szoktad_hasznalni_a_goog.png

Ha a Google Drive szolgáltatását eddig nem is, rengeteg más szolgáltatást ismerhetsz az óriáscégtől. Ott van például a kereső amit nap mint nap használsz ha információra van szükséged, vagy épp a YouTube, amit 2006-ban vett meg a Google 1,6 milliárd dollárért - már akkor is szép összegnek számított. A Gmail-en olvasod a leveleid valószínűleg, mert az egyik legszínvonalasabb e-mail szolgáltatás a világhálón. Lehet kipróbáltad a Google+ közösségi oldalt is, ami a következő Facebook akart volna lenni - nem jött be.

Lássuk be, nagyon sokrétű a Google palettája, nézzük meg mire használhatod a leginkább a Google Driveot!

Mi az a Google Drive?

Ha ismered a Google Drive-ot, és tudod mire használhatod - ugord át ezt a bekezdést!

A Google Drive olyan, mintha a felhőben lenne egy számítógéped. 15 giga tárhelyet adnak Neked ingyen, és ezt arra használod amire szeretnéd. A Google Drive előnye például, ha több számítógéped van, akkor nem kell pendriveon átvinni egyik gépről a másikra a Word dokumentumot, hanem szimplán feltöltöd Drivera és utána bejelentkezés után bárhol bármikor elérhető... Akkor is, ha tönkrement a géped! 

Sokan ezért is használják, mert biztonságosabb ott tárolni nagyon fontos emlékeket, mint a gépeden mondjuk... 

Mire használd?

  • Töltsd fel a régi családi fotókat!

Ha vannak régi családi fotóid - akkor azok igazi féltve őrzött kincsek. Nem szeretnéd Te se, hogy amikor holnap nem kapcsol be a számítógéped akkor elvesszen az összes. Erre tökéletes lehet a Google Drive szolgáltatása, pont azért, mert kiszámítható. Bármikor, bármilyen eszközről elérhető (a telefontól a tableten át az összes számítógépig). 

Ha vannak olyan régi fotóid, amik még nincsenek digitalizálva, akkor ebben az Emlékmentő tud segíteni! Kattints ide, és nézd meg hogyan segítenek Neked!

  • Írd oda a költségvetést

Ha szeretsz előre tervezni, és tudni hogy mire mennyit költöttél a hónapban - erre remekül használható a Google Drive! Ezt nem említettem még, de különböző dokumentumokat is létre tudsz hozni a Drive-on belül. Például szöveges dokumentumot, vagy Excel fájlt is... 

Egy ilyen Excel fájlba fel tudod írni napokra bontva, hogy mire mennyit költöttél. Ez azért lesz jó Neked, mert így el tudod érni telefonról, gépről sőt még tabletről is a táblázatodat. 

Hogyan használd ki? Ha a postán várakozol, és van 5 perc szabadidőd, akkor beírhatod a Google Drive applikáción keresztül, hogy mire költöttél aznap. Ez azért jó, mert nem felejted el mire hazaérsz, és hasznosan töltöd azt az időt amíg várakozol...

  • Tarts rajta tananyagokat

Van egy két tananyag, amit a Drive-omon tartok. Ez azért jó, mert így bármikor el tudom érni a telefonról, ha szükségem van rá, sőt le is tudom rá tölteni (Még iPhone-ra is egy segédprogrammal). 

Én most összeszámolva 8 különböző típusú tananyagot tartok a Drive tárhelyemen, de ez elég vegyes. Van benne Német tankönyv és önfejlesztéssel kapcsolatos anyag is. 

  • Karácsonyi ajándék lista

Tudom tudom. A karácsony még messze van, viszont most azt próbálom megmutatni, hogy mennyi mindenre használhatod kreatívan a Google Drive-ot. Szóval:

Tavaly kitaláltam, hogy csinálunk egy karácsonyi ajándéklista nevű exceltáblát a családdal. Ez azért jó, mert így mindenki beleírhatja, hogy mit szeretne... Nálatok is előfordult már, hogy nem mindenki azt kapta, amire igazán vágyott? Mindenhol. Mi ezt próbáltuk elkerülni ezzel. A Google Drive rendszerében létrehozott fájlokat meg tudod osztani bárkivel, és így ők is tudják szerkeszteni például.

Így esett, hogy a család a Google Drive-on tárgyalta meg, hogy ki mit kér karácsonyra...

  • Családi videók

A családi fotókon kívül természetesen családi videóink is vannak. A legrégebbiek még a VHS korszakból, amiket sikerült digitalizálni az Emlékmentő segítségével. (Ide kattintva egyébként Neked is segíthetnek benne).

Azért jó ötlet a családi videókat a felhőben tárolni, mert bármi történhet a laptopoddal. Nekem például az első laptopom 7 éve vettem, és azóta már a harmadikat fogyasztom. Mondanom sem kell, nem a túlélésre gyártják ezeket a gépeket már...

Google Drive lehetőségek

A Google Drive-nál egyébként nem csak ingyenes lehetőség van, hanem ha fizetsz egy fix havi díjat, akkor még több tárhelyhez juthatsz... (Akár egy Terabyte-hoz is, ami átszámítva 1024 gigabyte). Én már egy 100 GB előfizetésen is elgondolkoztam, az egy évre 6900 forint, ami ha az emlékeinkről van szó, nem egy nagy összeg...

 

Szólj hozzá